ЦИК и Информационно обслужване“ АД  не предоставят  хеш код  за

...
 ЦИК и Информационно обслужване“ АД  не предоставят  хеш код  за
Коментари Харесай

„Възраждане“: ЦИК и ИО не предоставят хеш код за софтуера на машините

 Open photo

 

ЦИК и „ Информационно обслужване “ АД  не предоставят  хеш код  за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете

 

Позиция на „ Възраждане “ по отношение на потребността да се подсигурява честността на вота

 

Министерството на електронното ръководство предостави  опция за обзор на изходния код на машините за гласоподаване. Не се даде обаче за преглед  изходния код, който обработва данните и разпределя гласовете, подготвян от „ Информационно обслужване “ АД.

 

Представители на Централната изборна комисия (ЦИК) обществено разясниха, че ще се обезпечи бистрота и надзор на изборния развой. Това се случи единствено за дейностите, свързани с машините за гласоподаване.

 

Нека напомним, че в член 213а от Изборния кодекс написа достъп до изходния код, т.е. целият подобен.

От Информационно обслужване очевидно отхвърлят да го дават хеш код  за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете

 

Дни  преди вота, съгласно обществени източници „ Информационно обслужване “ АД  към момента нямат разгласен контракт с ЦИК за култивиране на данните. Нещо повече - последните години всички ревизират машините, софтуера на машините, само че никой не се интересува където, с какъв програмен продукт и по какъв начин се регистрират резултатите.

 

Преговорите сред ЦИК и „ Информационно обслужване “ АД явно боксуват заради цялостния отвод на изпълнителния шеф Ивайло Филипов да допусне каквито и да е ограничения за действителен надзор и обзор на работата на сдружението.

 

Ние от „ Възраждане “ задаваме въпросите  си към изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ АД - Ивайло Филипов, той ли е гаранта за честността на вота в случай, че той и екип от трима, четирима  индивида вършат изборите от 2003 година

 

„ Възраждане “ основателно  подозира, че се вършат опити   да се избегне контрола на вота и отговорността по него. Без смисъл е  проверяването на машините, в случай че не  се интересуваме - по какъв начин, кой и къде пресмята резултатите от работата им. Защо няма обединен хеш код и за софтуера, който обработва даннитеот машините и разпределя гласовете?  Как може да сме сигурни, че  вътре не се залагат  гласове и по този начин някоя избрана партия получава гласове, които действително не са нейни, и по този метод се наливат няколко мандата в " вярната " посока.

 

Няма никаква информация за контрола и прозрачността във връзка с броенето на гласовете и изчисленията, реализирани от „ Информационно обслужване “ АД.

 

Тук е мястото да се добави, че тази част от изборния развой в никакъв случай не е проверявана и следена до момента, само че по тази причина пък без значение дали е избор с машини или бюлетини, „ Информационно обслужване “ АД употребява същия програмен продукт и модел на работа.

 

Защо ЦИК не желае или не може да управлява и следи работата му?

 

Зададените въпроси остават без отговор и са удостоени с цялостно безмълвие, което предизвика „ Възраждане “ да сложи въпроса пред ЦИК и „ Информационно обслужване “ АД.

Според закона: 

(3) (Нова - Дъждовни води, бр. 36 от 2021 година, в действие от 01.05.2021 г.) В процеса на удостоверяването по алинея 2 може да вземат участие и представители на партиите, обединенията и инициативните комитети, регистрирани за присъединяване в изборите, на български неправителствени организации, които са записали наблюдаващи за съответния тип избор, и на Българската академия на науките, като на лицата се дава достъп до устройствата, документите и изходния код по ред, избран от Централната изборна комисия.

 

Възраждане е с номер 14 в бюлетината! 

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР